Social Icons

facebook

wtorek, 21 stycznia 2014

Kapusta kiszona – zdrowa dla organizmu!

Kapusta kiszona jest zdrowa dla naszego organizmu, kwaszona niestety nie. Warto wiedzieć, czym różnią się między sobą.  

Kapusta kiszona:
- Źródło witaminy C.
- Podczas fermentacji kapusty powstaje zdrowy kwas mlekowy. Potrzebny jest on wątrobie do podjęcia właściwej pracy. Kwas mlekowy bardzo dobrze wpływa na florę bakteryjną jelit, sprawia, że lepiej pracują, a co za tym idzie – trujące produkty przemiany materii są szybciej usuwane.
- Kolor: słomkowy

Kapusta kwaszona:
- Do poszatkowanej i dobrze ubitej kapusty dodaje się cukier i ocet, kapusta jest już gotowa do spożycia.
- Znajduje się w niej kwas octowy – niszczy krwinki czerwone.
- Kolor: biały

W okresie zimowym warto spożywać kapustę kiszoną, gdyż jest to naturalny sposób na dostarczenie do organizmu witaminy C :).

Źródło informacji: Korżawska Stefania, Słoneczne zioła na chrypki, grypki, przeziębienia, Warszawa 2012

Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz