Podobnie
jak witamina B nie jest to jedna witamina, lecz kilka związków o
podobnych właściwościach. Najczęściej mówi się o witaminie K1,
która syntetyzowana jest przez rośliny i witaminie K2, którą
produkują drobnoustroje. Pierwsze informacje o istnieniu takiej
witaminy pojawiły się w 1929 roku, a 10 lat później wyodrębniono
ją w czystej postaci z liści lucerny. Nazwa tej witaminy pochodzi
od nazwiska amerykańskiego hematologa Quick`a, który ją odkrył.
Witamina
K zwana jest często przeciwkrwotoczną, bo niezbędna jest do
procesu krzepliwości krwi ( wytwarza protrombinę- białko
aktywujące się w wątrobie dzięki witaminie K w procesie
krzepnięcia krwi).
Witamina
K wytwarzana jest przez florę bakteryjną jelita grubego i w
zasadzie zdrowi ludzie nie mają z nią problemu, ponieważ nasz
organizm wytwarza ją w dostatecznej ilości.
W
pokarmach witaminę K znajdziemy we wszystkim co jest zielone, jak
również w oleju sojowym, wątrobie, kazeinie, orzechach włoskich,
kapuście, szpinaku, ale i w pomidorach.
Maria
Maria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz