Kapusta kiszona jest zdrowa dla naszego organizmu, kwaszona niestety
nie. Warto wiedzieć, czym różnią się między sobą.
Kapusta kiszona:
- Źródło witaminy C.- Podczas fermentacji kapusty powstaje zdrowy kwas mlekowy. Potrzebny jest on wątrobie do podjęcia właściwej pracy. Kwas mlekowy bardzo dobrze wpływa na florę bakteryjną jelit, sprawia, że lepiej pracują, a co za tym idzie – trujące produkty przemiany materii są szybciej usuwane.
Kapusta kwaszona:
- Do poszatkowanej i dobrze ubitej kapusty dodaje się cukier i ocet, kapusta jest już gotowa do spożycia.
- Znajduje się w niej kwas octowy – niszczy krwinki czerwone.
- Kolor: biały
W okresie zimowym warto spożywać
kapustę kiszoną, gdyż jest to naturalny sposób na dostarczenie do
organizmu witaminy C :).
Źródło informacji: Korżawska Stefania, Słoneczne zioła na chrypki, grypki, przeziębienia, Warszawa 2012
Źródło informacji: Korżawska Stefania, Słoneczne zioła na chrypki, grypki, przeziębienia, Warszawa 2012
Ania
Wiadomo, że nie zawsze udaje się samemu zrobić dobrą kapustę kiszoną, dlatego czasem trzeba ją kupić. No i tutaj mam pytanie - który producent kapusty kiszonej jest w Waszej ocenie najlepszy?
OdpowiedzUsuń