Miód
to stężony roztwór cukrów, głównie prostych, jak glukoza i
fruktoza. Znajdują się w nim enzymy, kwasy organiczne, sole
mineralne, białka, związki azotowe, witaminy, olejki eteryczne,
barwniki, pierwiastki: sól, potas, wapń, żelazo, magnez, srebro,
bar, chrom, wanad, wolfram i kobalt, molibden.
Miód
należy do pokarmów łatwo przyswajalnych. Cukry proste w nim
zawarte są bezpośrednio wchłaniane do krwi.
Warto
pamiętać, że podgrzewanie miodu niszczy ciała czynne, które są
w nim zawarte, sprawiając, że wartość miodu jest obniżona do
poziomu mieszaniny cukrów prostych.
Ostatnio
wyczytałam, że najlepiej jest jeść miód z pieczywem, ponieważ
powinien on pozostawać jak najdłużej w górnych odcinkach przewodu
pokarmowego.
Miód
jest lekiem w chorobach serca, oczu, wrzodów żołądka i
dwunastnicy, dolegliwościach wątroby skóry. Działa również
odtruwająco w przypadkach nadużywania kawy, alkoholu, papierosów.
Regeneruje siły zarówno umysłowe, jak i fizyczne. Dobrze
jest podawać miód dzieciom, gdyż wzmaga on u maluchów odporność
na choroby. W sezonie jesień/zima bardzo często podaję miód mojej
córce ( jedna łyżeczka dziennie).
Miód
przechowujemy w suchych, chłodnych, i ciemnych pomieszczeniach
.
Miód
również jest stosowany w kosmetyce. Pomaga w
nawilżeniu oraz utrzymaniu odpowiedniej wilgotności skóry. Jest
idealnym lekarstwem dla spierzchniętych ust, gdyż przyspiesza
gojenie się drobnych ranek. Wystarczy rozsmarować trochę miodu na
usta. :) Warto wypróbować! Miód można również stosować jako
składnik maseczek do twarzy.. ale o tym w kolejnym poście. ;)
Żródło
informacji: Górnicka Jadwiga , Apteka
natury, Warszawa 2007
Pozdrawiam
Was ciepło w te chłodne dni,
Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz