Witamina ta bierze udział w wielu
ważnych dla naszego organizmu procesach: stymuluje przemiany
metaboliczne, proces utleniania tkanki łącznej i system
odpornościowy. Ponadto ma działanie odtruwające i opóźnia
odczuwanie zmęczenia.
Niedostateczna ilość witaminy C
powoduje wiele oznak starości: zmarszczki, pochyłe plecy, ciemne
plamki na skórze oraz łatwość powstawania krwotoków.
Ponieważ witamina C jest jednym z
najsilniejszych antyoksydantów, odpowiednia jej dawka potrafi
przedłużyć młody wygląd, opóźniając proces starzenia.
Kolagen ( białko, silniejsze niż
stalowy pręt, tworzące tkankę łączną utrzymującą nasze ciało,
występuje w skórze, kościach, ścięgnach i torebkach narządów),
którego ubywa nam z wiekiem, ma zdolność do regeneracji wtedy,
kiedy organizm przyswaja witaminę C.
Ludzki organizm sam nie potrafi
wytworzyć witaminy C, dlatego musimy mu jej dostarczyć z zewnątrz.
Jednak możemy być spokojni, bo nie można jej przedawkować,
ponieważ jej nadmiar wydalany jest z moczem.
Niektórzy mądrzy lekarze zalecają
dawkowanie- 1,500 mg dwa razy dziennie. Natomiast w okresie choroby
lub stresu dawkę tę możemy zwiększyć do 20,000 mg dziennie.
Taka dawka witaminy C to dobrodziejstwo dla naszego serca. Ale
pamiętajmy, żeby samemu nie decydować o dawce suplementów,
konsultujmy to z naszym lekarzem.
Witamina C jest bardzo wrażliwa na
działanie światła, temperatury i powietrza, dlatego surówki z
owoców i warzyw należy przygotowywać na krótko przed podaniem
(10-15 minut). Należy też krótko gotować potrawy z warzyw i
owoców, bo witamina C rozkłada się przy długim gotowaniu.
Witamina C utlenia się pod wpływem niektórych metali jak miedź i
żelazo, dlatego do obierania warzyw i owoców powinno używać się
noży ze stali nierdzewnej, a tarek i sit perlonowych lub
włosianych.
Najbardziej bogate w witaminę C są
owoce róży ogrodowej i dzikiej, papryka, zielona pietruszka,
rzeżucha, rokitnik, czarna porzeczka, potem dopiero truskawki,
poziomki, maliny, agrest, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, porzeczki
czerwone i białe, czarne jagody, jeżyny, brukselka brokuły,
kalafior.
Lepszemu przyswajaniu witaminy C
sprzyja obecność witaminy P, która występuje w dwóch formach:
rutyny ( najwięcej w białej błonce pod zewnętrzną skórką
owoców cytrusowych) i cytrynu( kasza gryczana).
Na koniec trochę informacji ze świata
nauki. Pisząc o witaminie C nie można nie wspomnieć o Linusie
Paulingu, który w 1954 roku otrzymał nagrodę Nobla w zakresie
chemii, kładąc podwaliny pod biologię molekularną. Uczony ten
obliczył, że moglibyśmy żyć 15 do 20 lat dłużej jeśli
przestrzegalibyśmy 5 zasad:
- codziennie właściwa porcja witaminy C
- codziennie odpowiednia ilość witaminy E
- codziennie właściwa porcja pozostałych witamin i soli mineralnych
- ograniczenie spożycia węglowodanów, zwłaszcza cukru
- zaprzestanie palenia
I co Wy na
to?!!!
Tonik
z natki pietruszki
2
łyżki posiekanej natki pietruszki zalej szklanką wrzątku i odstaw
na godzinę. Przecedź, zimnym nacieraj twarz. Doskonały przy
plamach na twarzy, wybiela cerę i nawilża.
Na moją cerę,
ciągle niedomagającą z powodu trądziku różowatego, niewiele
przepisów jest możliwych do wykorzystania. Ale jeśli Wam nic nie
dolega , radzę spróbować. Ja natomiast zachwycam się ostatnio
niezwykle kojącym działaniem zielonej herbaty. Wkrótce o tym
napiszę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz