Social Icons

facebook

wtorek, 29 października 2013

Witamina C

Witamina ta bierze udział w wielu ważnych dla naszego organizmu procesach: stymuluje przemiany metaboliczne, proces utleniania tkanki łącznej i system odpornościowy. Ponadto ma działanie odtruwające i opóźnia odczuwanie zmęczenia.

Niedostateczna ilość witaminy C powoduje wiele oznak starości: zmarszczki, pochyłe plecy, ciemne plamki na skórze oraz łatwość powstawania krwotoków.
Ponieważ witamina C jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, odpowiednia jej dawka potrafi przedłużyć młody wygląd, opóźniając proces starzenia.
Kolagen ( białko, silniejsze niż stalowy pręt, tworzące tkankę łączną utrzymującą nasze ciało, występuje w skórze, kościach, ścięgnach i torebkach narządów), którego ubywa nam z wiekiem, ma zdolność do regeneracji wtedy, kiedy organizm przyswaja witaminę C.
Ludzki organizm sam nie potrafi wytworzyć witaminy C, dlatego musimy mu jej dostarczyć z zewnątrz. Jednak możemy być spokojni, bo nie można jej przedawkować, ponieważ jej nadmiar wydalany jest z moczem.
Niektórzy mądrzy lekarze zalecają dawkowanie- 1,500 mg dwa razy dziennie. Natomiast w okresie choroby lub stresu dawkę tę możemy zwiększyć do 20,000 mg dziennie. Taka dawka witaminy C to dobrodziejstwo dla naszego serca. Ale pamiętajmy, żeby samemu nie decydować o dawce suplementów, konsultujmy to z naszym lekarzem.
Witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie światła, temperatury i powietrza, dlatego surówki z owoców i warzyw należy przygotowywać na krótko przed podaniem (10-15 minut). Należy też krótko gotować potrawy z warzyw i owoców, bo witamina C rozkłada się przy długim gotowaniu. Witamina C utlenia się pod wpływem niektórych metali jak miedź i żelazo, dlatego do obierania warzyw i owoców powinno używać się noży ze stali nierdzewnej, a tarek i sit perlonowych lub włosianych.

Najbardziej bogate w witaminę C są owoce róży ogrodowej i dzikiej, papryka, zielona pietruszka, rzeżucha, rokitnik, czarna porzeczka, potem dopiero truskawki, poziomki, maliny, agrest, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, porzeczki czerwone i białe, czarne jagody, jeżyny, brukselka brokuły, kalafior.
Lepszemu przyswajaniu witaminy C sprzyja obecność witaminy P, która występuje w dwóch formach: rutyny ( najwięcej w białej błonce pod zewnętrzną skórką owoców cytrusowych) i cytrynu( kasza gryczana).
Na koniec trochę informacji ze świata nauki. Pisząc o witaminie C nie można nie wspomnieć o Linusie Paulingu, który w 1954 roku otrzymał nagrodę Nobla w zakresie chemii, kładąc podwaliny pod biologię molekularną. Uczony ten obliczył, że moglibyśmy żyć 15 do 20 lat dłużej jeśli przestrzegalibyśmy 5 zasad:
  1. codziennie właściwa porcja witaminy C
  2. codziennie odpowiednia ilość witaminy E
  3. codziennie właściwa porcja pozostałych witamin i soli mineralnych
  4. ograniczenie spożycia węglowodanów, zwłaszcza cukru
  5. zaprzestanie palenia
I co Wy na to?!!!

Tonik z natki pietruszki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki zalej szklanką wrzątku i odstaw na godzinę. Przecedź, zimnym nacieraj twarz. Doskonały przy plamach na twarzy, wybiela cerę i nawilża.
Na moją cerę, ciągle niedomagającą z powodu trądziku różowatego, niewiele przepisów jest możliwych do wykorzystania. Ale jeśli Wam nic nie dolega , radzę spróbować. Ja natomiast zachwycam się ostatnio niezwykle kojącym działaniem zielonej herbaty. Wkrótce o tym napiszę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz