Antyoksydanty ( zwane też
przeciwutleniaczami lub antyutleniaczami) są to substancje
pochodzenia syntetycznego lub naturalnego, których głównym
zadaniem jest przeciwdziałanie utleniaczom (ang. oxidants).
Utleniacze natomiast to wolne rodniki, które powodują uszkodzenia
białek, tłuszczów i kwasów nukleinowych zdrowych komórek, a
także spustoszenie w naszych zasobach tlenowych.
Nasz organizm posiada naturalną broń do walki z wolnymi rodnikami, tzw. fizjologiczne antyoksydanty (np. glutation, dysmutaza nadtlenkowa, katalaza, koenzym Q10). Jednak z czasem stają się one nie wystarczające i dochodzi do zniszczeń komórek organizmu.
Działalność wolnych rodników przyczynia się pośrednio lub bezpośrednio do chorób i ogólnie do starzenia organizmu, w tym również do intensyfikacji procesów starzenia się skóry.
Antyoksydanty zatem, przeciwdziałając wolnym rodnikom, zajmują bardzo ważne miejsce wśród wielu substancji stosowanych przez przemysł kosmetyczny. Mają na celu zapobieganie uszkodzeniom skóry i opóźnianie procesów jej starzenia. Badania naukowe udowodniły skuteczność ich stosowania zewnętrznie na skórę w postaci preparatów kosmetycznych. Najczęściej spotykane w kosmetyce antyoksydanty to: witamina C, witamina E, koenzym Q10, idebenone, kwas ferulowy, kwas liponowy oraz roślinne ekstrakty bogate w polifenole i flawonoidy z soi, zielonej herbaty, pestek winogron, ostropestu plamistego (sylimaryna), owoców cytrusowych, rozmarynu, miłorząbu japońskiego, kory sosny śródziemnomorskiej (pine bark).
Nasz organizm posiada naturalną broń do walki z wolnymi rodnikami, tzw. fizjologiczne antyoksydanty (np. glutation, dysmutaza nadtlenkowa, katalaza, koenzym Q10). Jednak z czasem stają się one nie wystarczające i dochodzi do zniszczeń komórek organizmu.
Działalność wolnych rodników przyczynia się pośrednio lub bezpośrednio do chorób i ogólnie do starzenia organizmu, w tym również do intensyfikacji procesów starzenia się skóry.
Antyoksydanty zatem, przeciwdziałając wolnym rodnikom, zajmują bardzo ważne miejsce wśród wielu substancji stosowanych przez przemysł kosmetyczny. Mają na celu zapobieganie uszkodzeniom skóry i opóźnianie procesów jej starzenia. Badania naukowe udowodniły skuteczność ich stosowania zewnętrznie na skórę w postaci preparatów kosmetycznych. Najczęściej spotykane w kosmetyce antyoksydanty to: witamina C, witamina E, koenzym Q10, idebenone, kwas ferulowy, kwas liponowy oraz roślinne ekstrakty bogate w polifenole i flawonoidy z soi, zielonej herbaty, pestek winogron, ostropestu plamistego (sylimaryna), owoców cytrusowych, rozmarynu, miłorząbu japońskiego, kory sosny śródziemnomorskiej (pine bark).
Takim doskonałym dodatkiem, który może ograniczyć
uszkodzenia wywołane przez UV, które przeniknęło do skóry, są
miejscowo stosowane antyoksydanty, np. w formie lekkich serów
antyoksydacyjnych aplikowanych codziennie rano pod kremy. O ochronę
antyoksydacyjną szczególnie powinny zadbać osoby, które nie
stosują filtrów przeciwsłonecznych. Warto więc sera
antyoksydacyjne na stałe wprowadzić do codziennego programu
pielęgnacji skóry, co w przyszłości zaprocentuje opóźnieniem
procesów jej starzenia
Należy przy tym pamiętać, że efektów
działania antyoksydantów, podobnie jak i wolnych rodników, nie
zaobserwujemy od razu. Skutki działania wolnych rodników kumulują
się w skórze przez lata i w wieku dojrzałym ujawniają się w
postaci skóry pozbawionej elastyczności, jędrności i
wytrzymałości na rozciąganie, w efekcie czego zaczyna ona obwisać
oraz naznaczona jest zmarszczkami i głębokimi bruzdami..
Antyoksydanty chronią również sam preparat kosmetyczny przed degradacją spowodowaną czynnikami fizycznymi - światło, podwyższona temperatura, oraz chemicznymi - tlenem z powietrza, wolnymi rodnikami. Tłuszcze roślinne i zwierzęce, które wchodzą w skład kosmetyków, reagują z tlenem już w temperaturze pokojowej - reakcję inicjuje światło oraz śladowe ilości metali ciężkich. Zadaniem antyutleniaczy jest opóźnienie procesu jełczenia (oksydacji) fazy tłuszczowej kosmetyku podczas jego przechowywania i użytkowania. Dlatego pamiętajmy, aby zwłaszcza kremy PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE.
Antyoksydanty chronią również sam preparat kosmetyczny przed degradacją spowodowaną czynnikami fizycznymi - światło, podwyższona temperatura, oraz chemicznymi - tlenem z powietrza, wolnymi rodnikami. Tłuszcze roślinne i zwierzęce, które wchodzą w skład kosmetyków, reagują z tlenem już w temperaturze pokojowej - reakcję inicjuje światło oraz śladowe ilości metali ciężkich. Zadaniem antyutleniaczy jest opóźnienie procesu jełczenia (oksydacji) fazy tłuszczowej kosmetyku podczas jego przechowywania i użytkowania. Dlatego pamiętajmy, aby zwłaszcza kremy PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE.
Maria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz