Cytując za Panią doktor Amelią
Serbin „ magnez, mangan, selen, lit, kobalt, cynk i wapń
oraz witaminy A, C i E są niezbędne do zachowania sprawności
procesów biochemicznych ” w naszym organizmie. „ Są one
również antagonistami dwutlenku węgla, dwutlenku siarki,
tlenku azotu, kadmu, ołowiu, rtęci, fluoru a także innych związków
chemicznych skażających naturalne środowisko człowieka i
zwierząt.”
Magnez chroni nas przed miażdżycą,
zawałem serca i kamicą nerkową, a także zapobiega nadmiernemu
poceniu się i nerwowości. Ma także swój udział w obniżeniu
cholesterolu. Jest potrzebny organizmowi do przyswajania prawie
wszystkich pierwiastków. Bez niego organizm nasz nie może przyswoić
wapnia i witaminy C.
Brak magnezu powoduje między innymi:
drętwienie kończyn, kurcze, mrowienie, wypadanie włosów,
łamliwość paznokci, próchnice zębów, poranne zmęczenie mimo
długiego snu, drganie powiek i wiele innych.
Gdzie możemy znaleźć najwięcej
magnezu? W mące razowej, kaszach, kakao, pełnej czekoladzie, orzechach, fasoli, grochu i w zielonych liściach
roślin uprawianych na prawidłowo nawożonej glebie.
W bezcennej książce dr Amelii Serbin
znajdziemy wyjaśnienie, co to jest prawidłowo nawożona gleba.
Dowiemy się, że odżywiona gleba to taka, która bogata jest w
mikroorganizmy i dżdżownice.
Są tacy, jak pisze dr Serbin, co
uważają, „że dżdżownice potrafią neutralizować niektóre
pierwiastki radioaktywne, a metale ciężkie odpowiednio poukładać
do postaci nieprzyswajalnych lub nawet pożytecznych dla rośliny,
człowieka i roślinożernych zwierząt.”
Nasze ciało zawiera 20 do 30 gram
magnezu, z tego 50% do 70% znajduje się w kościach, pozostała
część w mięśniach, gruczołach wydzielania wewnętrznego i nieco
we krwi. Jeśli organizmowi potrzebny jest magnez, a my nie
dostarczamy mu go w pożywieniu, to jest on „wykradany” przez
krew z naszych kości.
Źródło informacji: Serbin Amelia, Lepiej zapobiegać niż leczyć, Bydgoszcz 1991
Źródło informacji: Serbin Amelia, Lepiej zapobiegać niż leczyć, Bydgoszcz 1991
Przepis na pastę orzechową wg dr
Ewy Dąbrowskiej:
Zmielić w blenderze 20 dkg orzechów (
ziemnych, włoskich, migdałów), dodać 2 łyżki oleju i 1
łyżeczkę miodu, szczyptę soli.
Maria
Maria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz