Zgodnie z moją wcześniejszą
zapowiedzią, że w artykułach o witaminach, a teraz o
biopierwiastkach, staram się koncentrować głównie na ich
oddziaływaniu na nasz wygląd, pomijam raczej inne istotne
informacje, które jednak nie dotyczą tego tematu.
Istnieje amerykańskie powiedzenie „
Jeśli twojej skórze coś dolega to pomyśl o cynku” (think zinc).
Cynk potrzebny jest nam do prawidłowego
rozwoju kości, skóry, włosów i paznokci. Potrzebujemy go bardzo w
okresie dorastania, bo jego niedobór może spowodować zaburzenia we
wzroście. Wielu uczonych twierdzi, że jest to „ kluczowy element
wzrostu”. Pamiętamy może z dzieciństwa ostrzeżenie: Nie
dawajcie dzieciom alkoholu, bo nie urosną. Ma to swoje uzasadnienie,
bowiem alkohol zmniejsza ilość cynku w mięśniach i we krwi oraz w
wątrobie.
Cynk sprawia też, że z wątroby
uaktywnia się witamina A, niedobór której z kolei przyczynia się
do tego, że nasza skóra szybko staje się pomarszczona, sucha i
się łuszczy. Właśnie wspólne działanie cynku i witaminy A może
sprawić, że kondycja naszej skóry diametralnie się poprawi.
Okazuje się też, że wypadanie
włosów, a nawet nadmierne łysienie spowodowane są niedoborem
cynku. Poza tym białe plamki na paznokciach to też sygnał, że
brakuje nam tego minerału.
Cynk to także podstawowy czynnik
gojenia się ran, czy wrzodów.
Ten biopierwiastek ma również tę
zaletę, że nie kumuluje się w tkankach i wydalamy go z kałem.
Gdzie więc szukać tego cennego
pierwiastka? Najwięcej znajdziemy go w ostrygach, otrębach
pszennych, kiełkach pszenicy, pestkach dyni i słonecznika. Poza tym
prawie we wszystkich grzybach, w wątrobie wołowej, produktach
zbożowych, czarnych jagodach i malinach. Chociaż oczywiście to nie
wszystkie produkty, ale te wymienione przeze mnie zawierają
najwięcej cynku.
SURÓWKA PIĘKNOŚCI
5-6 łyżek płatków owsianych zalej
6-8 łyżkami zimnej przegotowanej wody. Dodaj łyżkę miodu i około
7-10 posiekanych orzechów laskowych. Zostaw na pół godziny lub
nawet na całą noc ( możemy przygotować ją wieczorem). Przed
zjedzeniem dorzuć utarte duże jabłko, 5-6 łyżek mleka i sok z
połowy cytryny. Możemy też dodawać inne sezonowe owoce lub
rodzynki albo pokrojone w paski suszone morele. Natomiast mleko
można zastąpić twarożkiem.
SMACZNEGO!!!
Maria
Maria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz