Social Icons

facebook

wtorek, 25 lutego 2014

Cynk

Zgodnie z moją wcześniejszą zapowiedzią, że w artykułach o witaminach, a teraz o biopierwiastkach, staram się koncentrować głównie na ich oddziaływaniu na nasz wygląd, pomijam raczej inne istotne informacje, które jednak nie dotyczą tego tematu.



Istnieje amerykańskie powiedzenie „ Jeśli twojej skórze coś dolega to pomyśl o cynku” (think zinc).
Cynk potrzebny jest nam do prawidłowego rozwoju kości, skóry, włosów i paznokci. Potrzebujemy go bardzo w okresie dorastania, bo jego niedobór może spowodować zaburzenia we wzroście. Wielu uczonych twierdzi, że jest to „ kluczowy element wzrostu”. Pamiętamy może z dzieciństwa ostrzeżenie: Nie dawajcie dzieciom alkoholu, bo nie urosną. Ma to swoje uzasadnienie, bowiem alkohol zmniejsza ilość cynku w mięśniach i we krwi oraz w wątrobie.
Cynk sprawia też, że z wątroby uaktywnia się witamina A, niedobór której z kolei przyczynia się do tego, że nasza skóra szybko staje się pomarszczona, sucha i się łuszczy. Właśnie wspólne działanie cynku i witaminy A może sprawić, że kondycja naszej skóry diametralnie się poprawi.
Okazuje się też, że wypadanie włosów, a nawet nadmierne łysienie spowodowane są niedoborem cynku. Poza tym białe plamki na paznokciach to też sygnał, że brakuje nam tego minerału.
Cynk to także podstawowy czynnik gojenia się ran, czy wrzodów.
Ten biopierwiastek ma również tę zaletę, że nie kumuluje się w tkankach i wydalamy go z kałem.
Gdzie więc szukać tego cennego pierwiastka? Najwięcej znajdziemy go w ostrygach, otrębach pszennych, kiełkach pszenicy, pestkach dyni i słonecznika. Poza tym prawie we wszystkich grzybach, w wątrobie wołowej, produktach zbożowych, czarnych jagodach i malinach. Chociaż oczywiście to nie wszystkie produkty, ale te wymienione przeze mnie zawierają najwięcej cynku.


SURÓWKA PIĘKNOŚCI
5-6 łyżek płatków owsianych zalej 6-8 łyżkami zimnej przegotowanej wody. Dodaj łyżkę miodu i około 7-10 posiekanych orzechów laskowych. Zostaw na pół godziny lub nawet na całą noc ( możemy przygotować ją wieczorem). Przed zjedzeniem dorzuć utarte duże jabłko, 5-6 łyżek mleka i sok z połowy cytryny. Możemy też dodawać inne sezonowe owoce lub rodzynki albo pokrojone w paski suszone morele. Natomiast mleko można zastąpić twarożkiem.

SMACZNEGO!!!

Maria

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz