Cytryna zawiera potas, który odżywia
mózg, co wpływa na naszą pamięć, zdolność uczenia się i
umiejętność jasnego myślenia. Dodanie kilku łyżeczek soku z
cytryny do każdego posiłku stymuluje wątrobę do produkcji
enzymów. Ponadto cytryna zawiera związki o nazwie limonoidy, które
uważa się za zabójcze dla komórek rakowych. Dochodzi wówczas do
zjawiska zwanego apoptozą czyli śmierci komórki w wyniku działania
z zewnątrz. Limonoid o nazwie limonin pozostaje w organizmie przez
24 godziny i dlatego jest tak skuteczny.
Picie wody z sokiem z cytryny chroni
nas przed odwodnieniem.
Jeśli chcemy, aby cytryna była
bardziej soczysta należy ją przed rozkrojeniem pokulać
jednocześnie naciskając z góry lub umieścić na 10 sekund w
mikrofali.
Cytryna - kosmetyka
Cytryna zawiera cztery razy więcej
witaminy C niż pomarańcza, a witamina C pomaga komórkom skóry
wytwarzać kolagen, a więc białko, którego zanik powoduje
wysuszenie skóry i zmarszczki.
Tak więc nie zapominajmy o cytrynie w
naszym jadłospisie. Idealnie byłoby, gdyby te owoce pochodziły z
naszych sadów.
Maria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz