Przeczytałam
niedawno bardzo ciekawy artykuł na temat antyoksydantów
znajdujących się w niektórych warzywach i owocach. Pisałam już o
antyoksydantach zawartych w produktach kosmetycznych, ale uważam, że
ważne jest też, gdzie można znaleźć ich najwięcej w
produktach spożywczych. Warto wiedzieć, że zaopatrując swój
organizm w dużą dawkę antyoksydantów, chronimy swoje zdrowe
komórki przed uszkodzeniem. A oto lista warzyw i owoców w
kolejności co do ilości zawartych w nich antyoksydantów: czerwona
fasola, borówki, fasola pinto, jagody, żurawina, karczochy, jeżyny,
suszone śliwki, maliny i truskawki. Oczywiście nie jest to pełna
lista, ale wybrałam te najważniejsze.
Zwłaszcza
różne odmiany fasoli zawierają proantocyjanidyny ( silne
flawonoidy), które posiadają ogromne zdolności antyoksydacyjne.
Badania dowodzą, że proantocyjanidyny mają zdolność
antyoksydacyjną 20 razy większą niż witamina C i 50 razy większą
niż witamina E.
Dodam
jeszcze, że wśród herbat, przypraw i ziół możemy znaleźć
wiele o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Należą do nich cynamon,
goździki, ziele angielskie, mięta, oregano, szałwia i rozmaryn. Pamiętajmy
o tym w naszej kuchni!!!
Maria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz