Social Icons

facebook

środa, 23 lipca 2014

Odświeżająca mgiełka na lato

Zrobiłam niedawno bardzo przyjemną w użyciu i zapachu mgiełkę. Przepis znalazłam w internecie i postanowiłam go sprawdzić, zwłaszcza, że upały są nieznośne. Czego użyłam? Już podaję:
50 ml naparu z 1 łyżeczki zielonej herbaty
2 krople oleju( ja użyłam kokosowego frakcjonowanego, ale może być np. migdałowy, z pestek moreli- ważne, żeby nie był to olej ciężki)
2-3 krople gliceryny roślinnej
3 krople lawendowego olejku eterycznego

Kiedy herbata ostygnie, należy ją przecedzić i dodać resztę składników. Wszystko zamieszać i przelać do butelki z atomizerem. Mgiełkę należy trzymać w lodówce. Dobrze jest zrobić ją w małych ilościach, bo nie jest konserwowana. Proponuję zużyć ją w ciągu 3-4 dni. Możemy odświeżyć nią twarz, ciało i włosy. Przed użyciem dobrze jest ją wstrząsnąć. Naprawdę daje wspaniałe uczucie świeżości.

Maria

sobota, 19 lipca 2014

Mniej znane oleje w kosmetyce - cz. II

Olej Tamanu uzyskuje się z orzechów drzewa tamanu. Ponieważ ma właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne od wieków był używany m.in. w Afryce czy Polinezji w leczeniu ran, rozmaitych zmian skórnych i jako środek wzmacniający kondycję skóry. Olej ten przynosi ulgę przy podrażnieniach skóry ( poparzenia słoneczne) lub uczuleniach. Dobrze się wchłania. Nawilża skórę i regeneruje jej komórki. Ma również zdolność redukowania zmarszczek.

Olej Marula, również pochodzący z Afryki, cechuje duża zawartość kwasu palmitynowego, który tworzy na skórze powłokę ochronną. Polecany dla skóry suchej, ponieważ szybko się wchłania, nawilża skórę i działa leczniczo. Ogranicza przeznaskórkową utratę wody. Redukuje zaczerwienienia i poprawia strukturę skóry. Nadaje się nie tylko do pielęgnacji skóry, ale i włosów- po użyciu tego oleju włosy są miękkie i gładkie, nie są tłuste. Olej ten zapobiega powstawaniu zmarszczek i rozjaśnia cerę. Ma również silne właściwości antyoksydacyjne i jest źródłem witaminy E. Jest odporny na utlenianie i zachowuje dużą stabilność w kosmetykach.
Maria

piątek, 11 lipca 2014

Cytryna

Cytryna - zdrowie
Cytryna zawiera potas, który odżywia mózg, co wpływa na naszą pamięć, zdolność uczenia się i umiejętność jasnego myślenia. Dodanie kilku łyżeczek soku z cytryny do każdego posiłku stymuluje wątrobę do produkcji enzymów. Ponadto cytryna zawiera związki o nazwie limonoidy, które uważa się za zabójcze dla komórek rakowych. Dochodzi wówczas do zjawiska zwanego apoptozą czyli śmierci komórki w wyniku działania z zewnątrz. Limonoid o nazwie limonin pozostaje w organizmie przez 24 godziny i dlatego jest tak skuteczny.
Picie wody z sokiem z cytryny chroni nas przed odwodnieniem.
Jeśli chcemy, aby cytryna była bardziej soczysta należy ją przed rozkrojeniem pokulać jednocześnie naciskając z góry lub umieścić na 10 sekund w mikrofali.

Cytryna - kosmetyka
Cytryna zawiera cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcza, a witamina C pomaga komórkom skóry wytwarzać kolagen, a więc białko, którego zanik powoduje wysuszenie skóry i zmarszczki.


Tak więc nie zapominajmy o cytrynie w naszym jadłospisie. Idealnie byłoby, gdyby te owoce pochodziły z naszych sadów.

Maria

poniedziałek, 7 lipca 2014

Herbata z cytryną

Może mój dzisiejszy wpis dla niektórych z Was nie będzie odkrywczy, ale ja sama dowiedziałam się o tym całkiem niedawno. Od lat uważa się ( no i praktykuje), że herbata z cytryną pomaga nam w sytuacji, kiedy jesteśmy przeziębieni lub chorzy.
Jakiś czas temu dotarły do mnie informacje, że wcale tak nie jest, ale nie wiedziałam dlaczego. Przeglądając internet znalazłam odpowiedź. Otóż w herbacie znajduje się glin (czyli aluminium-metal ciężki) natomiast cytryna zawiera kwas cytrynowy. Po dodaniu cytryny do herbaty powstaje w niej cytrynian glinu, który odkłada się w naszym mózgu i może powodować chorobę Alzheimera. Ponadto, powstały związek szkodzi naszej wątrobie i nerkom.

Czy to oznacza, że mamy zrezygnować z cytryny? Nie, sok z cytryny należy pić z wodą (oczywiście nie gorącą). W następnym wpisie podam kilka ciekawych informacji o cytrynie. Myślę, że dla niektórych z nas będą zadziwiające.

Maria