Social Icons

facebook

środa, 29 października 2014

Czym karmić nasz mózg?

Na początku wymienię produkty żywnościowe, które konieczne są dla prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu: morele, orzechy, grejpfruty, miód, maliny, pietruszka, ziemniaki, groch, cebula, jabłka, wiśnie, porzeczki, olej kukurydziany, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, rodzynki, kapusta, brukselka, kalafior, mięta, chrzan, agrest, winogrona, sałata, surowe żółtko, marchew, seler, ogórki, czosnek, wątroba, pomarańcze, kiełki pszenicy, suszone śliwki. Jak zwykle przypominam, że muszą one pochodzić z upraw ekologicznych.
Co powinny jeść nasze dzieci, żeby ich mózg był dobrze odżywiony?
Podrzucę dzisiaj 3 przepisy na zdrowe łakocie dla maluchów i nie tylko, które zawierają niektóre z podanych wcześniej produktów.

1. Zdrowe „cukierki”
Namocz w ciepłej wodzie suszone śliwki, morele i figi i pozostaw je na 6 do 8 godzin.
Później wyjmij i włóż do nich orzechy włoskie. Można obtoczyć je otrębami.

2. Zdrowa „ czekoladka”
Na patelni lekko podsmaż: 25g słonecznika, 25g rodzynek, 25g suszonych śliwek, 25g orzechów włoskich i 2 figi. Następnie zmiel to wszystko w maszynce do mielenia i dodaj 2 łyżki miodu. Całość wkładamy do małych papierowych foremek i wstawiamy do zamrażalnika na 12 godzin. Po tym czasie są gotowe do jedzenia. Wyjmować należy tylko te, które chcemy zjeść, resztę przechowujemy w zamrażalniku.

3.Odżywka
Utarte jabłka – 150g mieszamy z sokiem z połowy pomarańczy , dodajemy 10 włoskich orzechów i 2 łyżeczki miodu. Wszystko razem jeszcze raz mieszamy i mamy zdrowy i smaczny deser. 

SMACZNEGO!!!!

Przepisy zaczerpnęłam z książki Michała Tombaka „ Jak żyć długo i zdrowo”.

Maria

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz