Na początku wymienię produkty
żywnościowe, które konieczne są dla prawidłowego funkcjonowania
naszego mózgu: morele, orzechy, grejpfruty, miód, maliny,
pietruszka, ziemniaki, groch, cebula, jabłka, wiśnie, porzeczki,
olej kukurydziany, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, rodzynki,
kapusta, brukselka, kalafior, mięta, chrzan, agrest, winogrona,
sałata, surowe żółtko, marchew, seler, ogórki, czosnek, wątroba,
pomarańcze, kiełki pszenicy, suszone śliwki. Jak zwykle
przypominam, że muszą one pochodzić z upraw ekologicznych.
Co powinny jeść nasze dzieci, żeby
ich mózg był dobrze odżywiony?
Podrzucę dzisiaj 3 przepisy na zdrowe
łakocie dla maluchów i nie tylko, które zawierają niektóre z
podanych wcześniej produktów.
1. Zdrowe
„cukierki”
Namocz w ciepłej
wodzie suszone śliwki, morele i figi i pozostaw je na 6 do 8 godzin.
Później wyjmij i
włóż do nich orzechy włoskie. Można obtoczyć je otrębami.
2. Zdrowa „
czekoladka”
Na patelni lekko
podsmaż: 25g słonecznika, 25g rodzynek, 25g suszonych śliwek, 25g
orzechów włoskich i 2 figi. Następnie zmiel to wszystko w maszynce
do mielenia i dodaj 2 łyżki miodu. Całość wkładamy do małych
papierowych foremek i wstawiamy do zamrażalnika na 12 godzin. Po tym
czasie są gotowe do jedzenia. Wyjmować należy tylko te, które
chcemy zjeść, resztę przechowujemy w zamrażalniku.
3.Odżywka
Utarte jabłka –
150g mieszamy z sokiem z połowy pomarańczy , dodajemy 10 włoskich
orzechów i 2 łyżeczki miodu. Wszystko razem jeszcze raz mieszamy i
mamy zdrowy i smaczny deser.
SMACZNEGO!!!!
Przepisy
zaczerpnęłam z książki Michała Tombaka „ Jak żyć długo i
zdrowo”.
Maria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz