Żelazo, jak wszyscy wiemy, stanowi
zasadniczy element budowy czerwonych krwinek. Wyzwala się ono
podczas ich rozpadu i jest natychmiast wykorzystywane do budowy
nowych komórek krwi.
Zbierając materiał do dzisiejszego
artykułu znalazłam bardzo ciekawą informację, mianowicie, że
brak żelaza powoduje rozdwajanie włosów. Sprawia też, że są one
wtedy łamliwe i słabe. Dlatego, aby dostarczyć naszemu organizmowi
tego tak potrzebnego pierwiastka, należy łączyć w diecie produkty
zwierzęce z roślinnymi, gdyż zawarta w tych ostatnich witamina C
pomaga w przyswajaniu żelaza.
Bardzo bogata w żelazo jest melasa-
uboczny produkt produkcji cukru, pokrzywa, wątroba zwierzęca,
suszone śliwki, drożdże piwne czy szpinak.
Picie świeżego soku z pokrzywy jest
sposobem na dostarczenie naszemu organizmowi łatwo przyswajalnego
żelaza, ale również miedzi, witamin: K, C, E, witamin z grupy B i
karotenu.
W zaleceniach medycyny ludowej możemy
znaleźć przepis na sok ze świeżej pokrzywy. Robimy go z liści i
łodygi tej rośliny zebranej przed kwitnieniem. Dokładnie ją
myjemy, miksujemy, dodając nieco wody lub przepuszczamy przez
maszynkę i odcedzamy sok. Podobno nie jest smaczny, więc można
dodać trochę miodu. Należy pić po 3 łyżki dziennie. Ze względu
na dużą ilość żelaza powinno się go pić małymi łyczkami, bo
może powodować mdłości.
Maria
Maria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz