Syrop
Należy zebrać około 400 sztuk całych kwiatów mniszka lekarskiego, zalewamy je1 litrem zimnej wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny. Po czym odstawiamy na 24 godziny, a następnie znów podgrzewamy. Póżniej przecedzamy przez płótno i wyciskamy kwiaty. Do uzyskanego płynu dodajemy 1 kilogram cukru i sok z 2 dużych cytryn. Ponownie gotujemy pod przykryciem przez około 2 godziny. Zaraz po zagotowaniu zbieramy nagromadzoną pianę. Gorący syrop zlewamy do słoików i zamykamy. Możemy pasteryzować.
Możemy go
spożywać jak normalny sok, dodając wodę lub jako środek
leczniczy na kaszel. Wtedy powinniśmy go pić 3 – 4 razy dziennie
po łyżce w pół szklanki ciepłej wody.
Informacje
zaczerpnęłam z porad Pani doktor Amelii Serbin.
Maria
Maria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz