Cieplna obróbka żywności pozbawia ją
„biologicznej informacji’ ( jak to określa Michał Tombak),
którą otrzymała od słońca, wody i ziemi. Taki pokarm jest obcy
dla naszego organizmu i żeby go przyswoić, organizm nasz musi oddać
własne zapasy.
Jako przykład Tombak podaje buraki i
otrzymywany z nich cukier. W buraku znajduje się wiele witamin, soli
mineralnych, fermentów i hormonów. Cukier to produkt poddany
wcześniej oczyszczeniu, krystalizowaniu i filtrowaniu. Białą barwę
otrzymuje poprzez działanie na niego chlorku wapnia. Do naszego
żołądka dostaje się w postaci sacharozy, w której nie ma ani
witamin, ani soli mineralnych, ani też substancji biologicznie
aktywnych. Żeby tak wysokokaloryczny produkt został wchłonięty
przez organizm, musi by dołączona inna substancja, której w
cukrze brakuje. Stąd nasz organizm musi oddawać własne zapasy
np.wapń z zębów ( powoduje próchnicę), żelazo i inne
pierwiastki z krwi ( powoduje cukrzycę). Badania dowodzą, że
cukier jest dla naszego organizmu całkowicie obcą substancją, a na
dodatek wcale nie jest wchłaniany.
Może teraz lepiej zrozumiemy, dlaczego
nie warto przyzwyczajać dzieci od najmłodszych lat do picia
słodzonych napojów i jedzenia słodyczy.
Maria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz