Kasza
jaglana to jedna z najzdrowszych kasz, niezwykle
bogata w witaminy i składniki mineralne.
Lista wartości odżywczych kaszy jaglanej:
Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, która ma leczniczy wpływ na
stawy oraz nadaje zdrowy wygląd naszej skórze, włosom i paznokciom. Ponadto utrzymuje
w dobrym stanie naczynia krwionośne, zapobiegając odkładaniu się w nich
cholesterolu. Krzem pełni też funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega
ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Wpływa również na
przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.
Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B (B1, B2, B6 oraz kwas pantotenowy), witaminę E, lecytynę ( poprawia pamięć i koncentrację ) oraz składniki
mineralne, takie jak: magnez, wapń,
fosfor, potas i żelazo. Ponadto jest bogata w antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, które uszkadzają białka,
tłuszcze i kwasy nukleinowe naszych komórek. Ponieważ nie zawiera glutenu,
doskonale nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej.
Inne
właściwości kaszy jaglanej:
Kasza ta świetnie usuwa z organizmu gromadzące
się toksyny. Dlatego jest też doskonałym produktem oczyszczającym. Kasza
jaglana to naturalny antybiotyk. Można ją stosować przy wszystkich
osłabieniach, przeziębieniach, astmie i alergii. Najlepiej podawać ją wtedy z
rosołem z dobrego mięsa. Kleiki podawane są cierpiącym na choroby przewodu
pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po
operacjach. Jest to danie lekkostrawne, a przy tym dostarczające węglowodanów.
Kasza ta, jak żadna inna, usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, a
więc różnego rodzaju śluzy ( podczas kataru, kaszlu przy chorobach płuc lub
oskrzeli).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz