Social Icons

facebook

czwartek, 25 lipca 2013

Kasza jaglana - najzdrowsza z kasz



Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz, niezwykle bogata w witaminy i składniki mineralne.

Lista wartości odżywczych kaszy jaglanej:

Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, która ma leczniczy wpływ na stawy oraz nadaje zdrowy wygląd naszej skórze, włosom i paznokciom. Ponadto utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pełni też funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Wpływa również na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.
Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B (B1, B2, B6 oraz kwas pantotenowy), witaminę E, lecytynę ( poprawia pamięć i koncentrację ) oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. Ponadto jest bogata w antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, które uszkadzają białka, tłuszcze i kwasy nukleinowe naszych komórek. Ponieważ nie zawiera glutenu, doskonale nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej.

Inne właściwości kaszy jaglanej:
Kasza ta świetnie usuwa z organizmu gromadzące się toksyny. Dlatego jest też doskonałym produktem oczyszczającym. Kasza jaglana to naturalny antybiotyk. Można ją stosować przy wszystkich osłabieniach, przeziębieniach, astmie i alergii. Najlepiej podawać ją wtedy z rosołem z dobrego mięsa. Kleiki podawane są cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekkostrawne, a przy tym dostarczające węglowodanów. Kasza ta, jak żadna inna, usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, a więc różnego rodzaju śluzy ( podczas kataru, kaszlu przy chorobach płuc lub oskrzeli).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz